Mini spinachtige diertjes...

Mijten

Mijten zijn zeer kleine spinachtige diertjes, ze zijn zo klein dat je ze met het blote oog bijna niet kunt zien. Er zijn verschillende soorten mijten zoals de vogelmijt, meelmijt, schimmelmijt en huisstofmijt. Ze komen in verschillende kleuren voor. Er zijn zelfs kleurloze, bijna doorzichtige mijten. Deze diertjes kunnen zich in de juiste omstandigheden heel snel ontwikkelen en uitgroeien tot een plaag. Een beet van een mijt kan een allergische reactie oproepen bij mensen. Daarom is het verstandig om mijten te voorkomen en/of te bestrijden.

Ervaart u overlast door mijten? De bestrijding is erg afhankelijk van de omgeving, bron en type mijt. Neem contact op voor meer informatie. 

Maak kennis met...

Huisstofmijt

Kenmerken

De huisstofmijt is met het blote oog nauwelijks zichtbaar, zonder poten zijn ze 0,4 tot 0,5 mm lang en ze zijn wit van kleur. Huisstofmijten hebben een voorkeur voor een temperatuur van rond de 30 graden en een hoge luchtvochtigheid van ongeveer 80%.

In de hersft komen mijten in grote aantallen voor. Huisstofmijten leven verborgen in huisstof zoals vloerbedekkingen en matrassen. Ze voeden zich met huidschilfertjes van mensen.

Meer dan 10% van de mensen is overgevoelig voor huisstofmijt. Ze kunnen eczeem en benauwdheid veroorzaken. De uitwerpselen van huisstofmijten bevatten antigenen die zich in huisstof en bedden ophopen. Inademing van dit antigen materiaal kan leiden tot een ontstekingsproces in de luchtwegen. Bent u gevoelig hiervoor? Dan wilt u huisstofmijt weren. 

Wat kunt u zelf doen?

  • Zorg voor voldoende ventilatie in leef- en kruipruimten.
  • Hou de luchtvochtigheid onder 50%.
  • Zorg voor algemene hygiëne door veel te stofzuigen, hou matrassen en gestoffeerd meubilair schoon.
  • Was textiel op 60 graden.
  • Kies voor minder stoffen materialen in uw woning.

In huishoudens met astma- en hooikoortspatiënten is wering en preventie beslist nodig.

Vogelmijt

Kenmerken

De kleur van vogelmijten varieert van rood tot kleurloos. Een volwassen vogelmijt is één mm en heeft acht poten.

Het eitje is 0,5 mm en het duurt acht dagen om van ei tot volwassen dier te ontwikkelen. Vogelmijten leggen per dag twee tot acht eitjes en deze komen al binnen twee dagen uit. Ze kunnen lang zonder voedsel en worden ongeveer zes maanden oud.

Vogelmijt leeft in kieren en naden in de omgeving van vogels. Ze voeden zich met bloed van vogels, maar zoeken soms ook voedsel in woningen.

Vogelmijt kan ziekten overbrengen en bij grote aantallen in kippenhokken ernstige schade toebrengen. Wanneer dit diertje een proefbeet bij de mens neemt kan dit ernstige jeuk veroorzaken.

Hoe voorkomt u vogelmijt?

  • Voorkom aangebouwde vogelhokken of volières direct tegen woningen.
  • Zorg er voor dat vogels niet kunnen nestelen onder dakpannen.
  • Verwijder uitgevlogen vogelnesten.

Meel- en schimmelmijt

Kenmerken

Meel- en schimmelmijt leeft op bijna alle plantaardige en soms ook dierlijke producten. Dit diertje is kleurloos met soms lichtgele of bruine poten. Ze zijn 0,5 mm lang en hebben lange haartjes aan hun poten en lijf.

Meelmijt ontwikkelt zich in ongeveer 18 dagen van eitje tot volwassen dier en bij schimmelmijt duurt dit ongeveer drie weken. Ze houden van een hoge luchtvochtigheid en temperatuur.

Zowel meelmijt als schimmelmijt verminderen de kwaliteit van producten en kunnen allergische klachten veroorzaken. Om dit te voorkomen kunt u het beste producten koel en droog opslaan. Hygiënisch werken en goed ventileren helpt ook bij wering en preventie.