Een slechtziende, harde werker...

De mol

Mollen zijn zeer harde werkers. Dit wordt niet door iedereen gewaardeerd. Ze worden vaak als vervelend ervaren door de hoeveelheid schade die zij aanrichten. Omdat bij het bestrijden, verjagen of verdrijven van mollen niet iedere methode gebruikt kan worden, hebben wij verschillende werkwijzen.

Mollen

Mollen hebben een slurfvormige snuit en zeer kleine ogen. Ze zijn dus niet blind, zoals veel mensen denken, maar slechtziend. Daarom hebben ze hun gevoelige snorharen en tastzenuwen hard nodig in de gangen.

Mollen zijn zoogdieren en ondanks het stereotype zwarte mol, zijn er verschillende kleuren mollen. Zo heb je witte, lichtbruine, maar ook goudkleurige mollen. Ze worden vaak tussen de 11 en 16 cm groot.

Paartijd

In het voorjaar graven de mannen net zo lang totdat ze een vrouwtjesmol hebben gevonden. Na het paren worden de mannen weer weggejaagd en gaat moedermol een nest bouwen. De kleine molletjes worden na een maand geboren en blijven nog ongeveer 3 weken als gezin leven. Na deze 3 weken worden ze door hun moeder gedwongen om een eigen plek te zoeken. Gemiddeld wordt een mol drie jaar oud, maar in goede omstandigheden kan een mol zelfs 7 jaar oud worden.

Tips om mollen uit je tuin te verjagen:
  • Plant een keizerskroonbol in uw tuin. Mollen hebben een hekel aan de geur.
  • Mollen hebben ook een hekel aan de geur van knoflook, plaats daarom teentjes knoflook in de uiteindes van de gangen.
  • Het dichtmaken van molshopen en mollengangen kan de mol aanmoedigen een ander teritorium te zoeken.

Deze tips kunnen helpen maar blijft de overlast, dan kunt u het beste een professionele ongediertebestrijder van Traas inschakelen.

Mollenbestrijding

Net als mensen heeft een mol handen met vijf vingers. Hiermee kunnen ze veel graven. Eén mol kan in uw tuin een hoop schade aanrichten. Hiervoor hoeven zij niet met meerdere te zijn. Sterker nog, één mol heeft vaak een territorium van gemiddeld 400 m2.

Een grasmat, moestuin, sportveld of ander veld knapt niet op na een bezoekje van een mol. Ze maken er niet expres een puinhoop van maar ze zijn druk met gangen graven en hier en daar een in- en uitgang voor hun gangenstelsel.

Het effectief bestrijden van mollen met klemmen is een bestrijdingsmethode die we vaak toepassen. Een voordeel van deze methode is dat het milieu niet belast wordt.

Wilt u in één keer een groter gebied bestrijden dan heeft het werken met fosforwaterstofgas de voorkeur. Dit gas is zeer giftig en mag uitsluitend buiten de bebouwde kom toegepast worden. Na de bestrijding mag het behandelde terrein enige tijd niet betreden worden. Deze bestrijdingswijze mag enkel uitgevoerd worden door gediplomeerde bestrijders.

Mollen weren

Grote molshopen in de tuin of op velden geeft geen ‘strak’ en mooi beeld. Als je net een nieuw gazon hebt aangelegd, dan zijn molshopen uw grootste nachtmerrie. Wilt u graag weten wat wij aan deze mollen kunnen doen, neem dan contact met ons op via nummer 088–22 121 22.

Wist u dat…
  • De mol achteruit kunnen lopen?
  • Mollen met een snelheid van 12 tot 15 meter per uur kunnen graven?

  • Mollen wel tot 120 cm diep kunnen graven en hun ondergrondse gangen tot wel 200 meter lang kunnen zijn?
  • De mol ook heel goed kunnen zwemmen en klimmen?
  • Mollen geen oren hebben maar “horen” via trilsignalen?

  • Mollen graven omdat ze voedsel zoeken?Zo graven ze vaak achter regenwormen aan. Als ze bovengronds zijn, eten ze ook wel eens een slak of een muis.
  • De mol voornamelijk solitair leven en alleen in de paartijd even samen zijn?