Onweer op komst?

Onweersbeestjes

Tripsen, beter bekend als onweersbeestjes of donderbeestjes, zijn piepkleine insecten die ineens overal zitten en enorm kriebelen. Wanneer u ze in groten getale ziet, is de kans groot dat het gaat onweren.

Onweersbeestjes zijn donkerbruin tot zwart van kleur en maar 1 tot 2 mm groot. Ze komen wereldwijd voor, in Nederland kennen we ze sinds de jaren 80.

Deze beestjes komen in een hele vlaag en zijn vervolgens weer snel weg. Daarom komt langdurig overlast van Tripsen niet voor.

Onweersbeestjes komen op warmte en een hoge luchtvochtigheid af. Zodra de luchtvochtigheid weer laag is zitten de onweersbeestjes weer hoog in de lucht en zijn ze voor ons vrijwel onzichtbaar. Tripsen leggen wel 150 tot 300 eitjes en ze hebben een snelle levenscyclus.

Bestrijding van onweersbeestjes

In de landbouw kunnen deze beestjes een plaag vormen en veel schade veroorzaken aan planten. Ze zuigen de sappen uit de bovenste bladlaag van planten en bloemen.

Het bestrijden van Tripsen is bijna niet haalbaar. In de tijd dat u ons belt en wij bij u komen zijn de onweersbeestjes weer vertrokken.

Wat kunt u zelf doen

Wanneer u overlast ervaart in en rondom huis adviseren wij om ze op te zuigen met de stofzuiger.

Schade

De donderbeestjes kunnen niet prikken, wel kunnen ze plantenziektes verspeiden.

Wist u dat..
  • Onweersbeestjes helemaal geen goede vliegers zijn.
  • Ze gebruik maken van de wind om afstanden te vliegen.
  • Ze meeliften op opstijgende lucht.